Toplotna terapija

Toplota je v najrazličnejših oblikah brez dvoma najbolj uporabljena metoda fizioterapije. Toplota relaksira mišice, izboljša preskrbo mišic in tkiv zaradi razširitve in deluje protibolečinsko. Poleg tega toplota vpliva lokalno (na točno določen del telesa) ali splošno tudi na ostale fiziološke procese v organizmu.

Pod njenim vplivom se zvišajo procesi izmenjave snovi, reabsorbirajo se vnetni inflitrati, hitreje se odstranjujejo strupene snovi in stranski produkti. Toplota tudi stimulira zaščitne funkcije organizma. Toplotna terapija je poceni in enostaven način za lajšanje in odpravo bolečin v hrbtu.

Kdaj ne uporabimo toplote?
Nikoli ne uporabljajte toplote pri svežih poškodbah! Takrat uporabljajte led!

Kaj je to sveža poškodba?
Vsako tkivo v hrbtenici, ki je bilo fizično poškodovano, bo vneto vsaj en dan ali včasih tudi nekaj dni, odvisno od resnosti poškodbe. Če je površinsko tkivo občutljivo na dotik, če je koža vroča in rdeča in če je prisotna oteklina – vse to so znaki, da je vaša poškodba še vedno sveža in je še ne smete ogrevati.

 

Kako deluje toplotna terapija?

Veliko primerov bolečin v križu je razultat prevelikega napora in napetosti v mišicah in mehkih tkivih okoli spodnjega dela hrbtenice. Kot rezultat tega je nepravilna cirkulacija krvi v tem predelu, ki sproži in pošlje bolečinske signale v možgane.

Mišični krči v spodnjem delu hrbta lahko ustvarijo občutke, ki segajo vse od blagega nelagodja do bolečin v križu. Toplotna terapija lahko pomaga lajšati bolečine povezane z mišičnimi krči na več načinov:

  • Toplotna terapija širi krvne žile v mišicah, ki obdajajo ledveni del hrbtenice. Ta proces poveča dotok kisika in hranil v mišice in pomaga pri celjenju poškodovanega tkiva.

  • Toplota stimulira receptorje senzorjev v koži. To pomeni, da ob uporabi toplote v spodnjem delu hrbta zmanjšamo oddajanje bolečinskih signalov iz receptorjev v možgane in že samo s tem olajšamo nelagodje.

  • Toplota omogoča raztezanje mehkih tkiv okoli hrbtenice, vključno z mišicami in vezivnim tkivom. Zato toplotna terapija zmanjša togost in zategnjenost hrbta in poveča prožnost, gibljivost hrbtenice in s tem tudi splošno ugodje. Prožnost je ena ključnih lastnosti zdrave hrbtenice.

 

Obstajajo številne druge prednosti toplotne terapije. Ena izmed njih je, da je zelo poceni in zelo enostavna za uporabo. Magnetni toplotni pas za hrbet lahko nosite kjerkoli: doma, v službi, na počitnicah, v avtu. Je odličen način za stalno toplotno terapijo. (+ magnetna terapija)


 

 

 

Domov > Prva pomoč bolečini v hrbtu > Toplotna terapija
 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica