Transkutana električna stimulacija živcev (TENS)

Električna stimulacija živcev (TENS) je metoda, ki jo lahko uporabite kar sami doma. Na hrbet, neposredno na kožo namestimo elektrode prevlečene z gelom, ki prevaja elektriko. Električno stimulacijo živcev uporabljamo za lajšanje bolečine na kateremkoli delu telesa, vključno s hrbtom in vratom.

Samo 20-30 minutna terapija lahko znatno olajša bolečine na prizadetem delu. Nekateri občutijo olajšanje bolečin že 1 do 2 dni po TENS terapiji.

tens terapijaElektrična stimulacija živcev je izjemno učinkovita in hitra metoda za zmanjševanje bolečine na prizadetem delu

  • Pri TENS terapiji številni rahli električni sunki stimulirajo kožo. Moč, pogostost in trajanje sunkov regulirate sami. Električno stimulacijo čutite kot rahlo zbadanje na koži.

  • TENS deluje podobno kot akupunktura, stimulira živce v možganih in v hrbtenjači sprošča substance, ki blokirajo prenos bolečine iz obolelega mesta v možgane.

  • TENS terapija ni boleča in je lahko učinkovita terapija. Poleg zmanjšanja bolečin lahko mišični stimulator tudi izboljša prekrvavitev na prizadetem delu in zmanjša mišične krče.

  • Samo 20-30 minutna terapija lahko znatno olajša bolečine na prizadetem delu. Nekateri občutijo olajšanje bolečin 1 do 2 dni po TENS terapiji.

  • TENS terapija se odlično dopolnjuje z nošenjem magnetnega pasu, ki zagotavlja magnetno in toplotno terapijo hkrati.

 

TENS stimulacija deluje na dva različna načina

1. Na visoki stopnji impulzov 90 – 130 hz (običajna metoda uporabe), električni impulzi motijo in blokirajo bolečinska sporočila, ki prihajajo iz razbolelega mesta proti možganom. Bolečina prihaja skozi posebna »vrata« do mehanizmov v centralnem živčnem sistemu (možgani in hrbtenjača). Ko so vrata odprta, signal bolečine normalno prihaja skozi možgane in tako čutimo bolečino. Ko se vrata zaprejo, je sporočilo o bolečini blokirano in posledično bolečine ne čutimo več. TENS deluje na skupino živcev, da zaprejo ta vrata.

2. Ko je naprava nastavljena na nizko stopnjo impulzov 2-5 Hz, stimulira telo, da izloči hormone, imenovane endofrini. Te spojine v našem telesu delujejo kot morfij in blokirajo bolečinske signale.

 

 

 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica