Prva pomoč pri bolečinah v hrbtu

Kljub temu, da vzrok akutne bolečine v hrbtu ponavadi ni poznan, se ta bolečina zmanjša spontano in sčasoma. Razdražena in vneta tkiva se s časom zacelijo.
50% primerov se skoraj popolnoma ozdravi v obdobju 2 tednov. Žal trajanja in resnosti poškodbe ni mogoče predvideti na začetku.

Vendar pa pri okoli 30% posameznikov, akutna bolečina pomeni žal uvod v ponavljajoče bolečine in razvoj kroničnih bolečin v hrbtu v prihodnosti. 

Čas celjenja in stopnjo bolečine lahko s pravilnim pristopom ublažite in zmanjšate zelo učinkovito tudi sami.

Pri bolečinah v hrbtu ali vratu si lahko pomagate z naslednjimi terapijami (obvezno upoštevajte vrstni red):


1.

Hlajenje z ledom več >

hlajenje poškodbe z ledomLed je najboljša prva pomoč v prvih 24 do 48 urah po poškodbi, saj zmanjšuje vnetje. Čeprav tudi zdravljenje s toploto v tej prvi fazi mogoče prija, ker pomaga ublažiti bolečino, pa ne pomaga pri sprostitvi mišic.

Led upočasnjuje in zmanjšuje vnetne procese in otekline, ki se pojavijo po poškodbi. Večino vrst bolečin v hrbtu spremlja tudi oblika vnetja. Hlajenje pomaga zmanjšati vnetje in posledično tudi bolečino.

 

2.

Ležanje in počitek  več >

spalni položajiVsak bolnik z bolečinami v križu (zaradi kateregakoli vzroka) mora počivati vsaj v akutni fazi obolenja. Načini ležanja in dolžina počitka sta v glavnem odvisna predvsem od težavnosti poškodbe in od vzroka bolečin.

Preko 60% telesne teže pritiska na 4. in 5. ledveno vretence. Vsaj v začetni fazi je zelo pomembno, da ta pritisk razbremenite. To lahko storite edino z ležanjem. Potrebna je popolna razbremenitev hrbtenice. Lega naj bo takšna, da vam ustreza.

 

3.

Toplotna terapija več >

Toplota je v najrazličnejših oblikah brez dvoma najbolj uporabljena metoda fizioterapije. Toplota relaksira mišice, izboljša preskrbo mišic in tkiv zaradi razširitve in deluje protibolečinsko.

Pod njenim vplivom se zvišajo procesi izmenjave snovi, reabsorbirajo se vnetni inflitrati, hitreje se odstranjujejo strupene snovi in stranski produkti. Toplota tudi stimulira zaščitne funkcije organizma. Toplotna terapija je poceni in enostaven način za lajšanje in odpravo bolečin v hrbtu.

 

4.

Postopno raztezanje več >

V preteklosti so bili zdravniki prepričani, da je najboljše zdravilo proti akutnim, nenadnim bolečinam v hrbtenici popolno mirovanje. Kasneje se je izkazalo, da lahko najboljše rezultate dosežemo s programom, ki poleg počitkavsebuje tudi lahke telesne vaje (raztezanje).

Večini bolnikov s težavami v hrbtu nekaj dni po poškodbi ustrezajo t.i. Williamsove raztezne vaje. Ta vadbeni program je razvil Dr. Paul Williams za zmanjšanje bolečin v hrbtu. Vaje so bile oblikovane za uravnoteženje skupine mišic, ki izvajajo neenakomeren pritisk na hrbtenico in povzročajo bolečine.

 

5.

Magnetna terapija več >

Terapija z biomagneti je varna, neivazivna metoda za lajšanje vseh vrst kroničnih bolečin. Še posebej je priljubljena pri kroničnih bolečinah v hrbtenici, saj v kombinaciji s topolotno terapijo (nošenje magnetnega pasu) nudi hitro olajšanje bolečin.

Magneti povzročajo takojšnje povečanje krvnega obtoka v območju, kjer so postavljeni. Povečan krvni obtok pospeši hitrost celjenja za 50% ali celo več. Poleg tega lahko v veliki meri prepreči ali zmanjša običajne otekline in modrice in nastanek notranjih brazgotin.
 

6.

TENS terapija več >

Električna stimulacija živcev (TENS) je metoda, ki jo lahko uporabite kar sami doma. Na hrbet, neposredno na kožo namestimo elektrode prevlečene z gelom, ki prevaja elektriko. Električno stimulacijo živcev uporabljamo za lajšanje bolečine na kateremkoli delu telesa, vključno s hrbtom in vratom. 

Samo 20-30 minutna terapija lahko znatno olajša bolečine na prizadetem delu. Nekateri občutijo olajšanje bolečin že 1 do 2 dni po TENS terapiji.
 

 

7.

Manipulacija hrbtenice več >

manipulacija hrbteniceRočna manipulacija hrbtenice omogoči hrbtenici, da se sprostijo vretenca. S tem se posledično sprostijo tudi zakrčene mišice in vezi - vzpostavi se mehansko ravnovesje, ki je bilo porušeno.

Manipulacija pomaga odpraviti mehanične vzroke, ki so pripeljali do tega, da je porušeno žilno-živčno in sklepno ravnotežje v hrbtenici.

 

 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica