Ležanje in počitek

Vsak bolnik z bolečinami v križu (zaradi kateregakoli vzroka) mora počivati vsaj v akutni fazi obolenja. Načini ležanja in dolžina počitka sta v glavnem odvisna predvsem od težavnosti poškodbe in od vzroka bolečin.

Preko 60% telesne teže pritiska na 4. in 5. ledveno vretence. Vsaj v začetni fazi je zelo pomembno, da ta pritisk razbremenite.

To lahko storite edino z ležanjem. Potrebna je popolna razbremenitev hrbtenice. Lega naj bo takšna, da vam ustreza.

spalni položaji

Za večino ljudi, ki trpijo za bolečinami v vratu ali hrbtu, spanec ni ena od prijetnejših stvari. Vendar lahko s pravilnim pristopom ne samo olajšate bolečine, ampak celo izboljšate stanje.

1. Ležanje na boku

pravilni položaj

nepravilni položaj

 

Ta položaj med spanjem velja za najbolj priljubljenega. V tem položaju hrbtenica ohranja svojo naravno S obliko. Vendar ima ta položaj nekaj slabosti. Gravitacija namreč potegne hrbtenico iz njene ravne horizontalne lege (gledano od spredaj ali zadaj).
 

Veliko strokovnjakov smatra ta položaj kot najboljši za ljudi z bolečinami v hrbtu. Vendar ne pozabite, še vedno je potrebno položiti blazino za podporo med obe koleni. Ta položaj je najbolj primeren za ljudi, ki se nahajajo v vnetni fazi bolečine, kjer lahko tudi najmanjši gib sproži bolečino.

 

2. Položaj na hrbtu (vznak)

nepravilni položaj

pravilni položaj

 

Če radi spite na hrbtu je priporočljivo postaviti blazino pod kolena, še eno manjšo pa pod vaš hrbet. Na ta način zmanjšamo pritisk na hrbtenico.

Z blazino pod koleni preprečimo pretirano usločenje hrbtenice v ledvenem predelu.

Domov > Prva pomoč bolečini v hrbtu > Ležanje in počitek
 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica