Išijas

Išijas je bolečina v predelu hrbta - kolka, ki izhaja iz ledvene hrbtenice in se nadaljuje v eno izmed spodnjih okončin (nog) preko živca imenovanega išias. Včasih se ta bolečina razširi čisto do stopala.  

Išijas

Zakaj nastane išijas?

Bedrni živec je najdaljši živec v telesu. Sestavljen je iz 5 ali 6 hrbteničnih živcev. Ti živci se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec, ki teče po nogi navzdol. O išiasu govorimo, kadar eden od diskov v hrbtenici pritiska na išiasni živec. Zanimivo je, čeprav je izvor bolečine v hrbtenici, pa bolečino čutimo po celem telesu, predvsem v nogah. 

 

Kako vemo, da gre za išijas?

Išijas je bolečina v zadnjici in nogah, ki nastane zaradi pritiska na išiajsni živec v spodnjem delu hrbta. Bolečina je akutna, zbadajoča in nepopustljiva. V katerem delu telesa se pojavi, pa je odvisno od tega, kateri od 6 živcev je stisnjen. Ponavadi se bolečina začne v hrbtu, potuje po zadnjici v kolk in po nogi navzdol do stopala. Včasih lahko občutimo tudi mravljince in odrevenelost. 

 

V katerem obdobju se največkrat pojavi išijas?

Najpogostejša oblika išiasa med 25. in 40. letom starosti je hernija diska. Druge oblike išiasa se ponavadi pojavijo po 60. letu starosti. Ponavadi se bolečina pojavi šele po določenem času hoje - šepanje. V tem primeru gre za zožitev ledvenega kanala, ki draži išiasno korenino. Zožitev kanalov povzroči artroza sklepov ledvene hrbtenice. 

 

 

Pogosti vzroki išijas

Bolečina pri išijasu ponavadi pride nenadoma in sunkovito in je ponavadi posledica napačno izvedenega giba. Lahko pa se pojavi čisto brez pravega vzroka. Bolečina v hrbtu se lahko pojavi v različnih stopnjah. Lahko je zmerna in se okrepi le ob naporu, lahko pa je silovita in zelo boleča. Vzroki so lahko naslednji:

  • Hernija diska, ki je v tem področju najpogostejši vzrok pritiska na živčno korenino.

  • Spinalna stenoza: zožitev hrbteničnega kanala pritiska na živce.

  • Spondilolisteza: zdrs enega vretenca preko drugega, to zoži kanal, skozi katerega poteka živec.

  • Slaba telesna drža.

  • Nenadni dvig ali obrat, še posebej v primerih, če mišice na takšno breme niso pripravljene.

  • Osteoporoza, osteoartroza

  • Nosečnost. Spremembe v telesu med nosečnostjo, vključno s povečanjem telesne teže, sprememba težišča v hrbtenici in hormonske spremembe lahko povzročijo išias.

  • Nategnjene mišice: v nekaterih primerih lahko išias povzroči vnetje nategnjene mišice, ki pritiska na živčni koren.

 

Išijas - hernija diska

Išias je v dveh tretjinah primerov posledica hernije diska, ki stiska eno od dveh korenin kolčnega živca. Običajno je ena od poškodovanih ploščic v degenerativni fazi, tam se tudi največkrat pojavi hernija. Bolečina pri išiasu je vzrok vnetja živčne korenine in ne zgolj zaradi neposrednega pritiska na živčni korenini L5 in S1. Pri osnovni diagnozi išiasa je potrebno določiti, katera od korenin (L5 ali S1) je napadena.

 

Kako odkrijemo išijas?

Osnovne preiskave zajemajo rentgenski posnetek hrbtenice in medenice. Rentgenski posnetek lahko pokaže zožitev medvretenčnega prostora ali zevanje ploščice. S pomočjo posnetka lahko ocenimo resnost artroznega obolenja. Hernije diska ne moremo opaziti na rentgenskih posnetkih. Pri išijasu, ki traja dva meseca ali več, je potrebna računalniška tomografija ali magnetna resnonanca.

 

Kako ozdraviti išijas?

Večino primerov akutnega išijasa (do 60%) je mogoče rešiti v roku 3 mesecev ali prej brez zdravljenja. V večini primerov se je moč rešiti te neznosne bolečine dokaj hitro, malce dlje pa traja, da rešite osnovne vzroke, ki povzročajo išijas (oslabele mišice, nepravilna telesna drža, osteoporoza,...)

Domov > Ostale težave s hrbtenico > Išijas
 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica