Hlajenje z ledom

Led je najboljša prva pomoč v prvih 24 do 48 urah po poškodbi, saj zmanjšuje vnetje. Čeprav tudi zdravljenje s toploto v tej prvi fazi mogoče prija, ker pomaga ublažiti bolečino, pa ne pomaga pri sprostitvi mišic.

hlajenje poškodbe z ledom

Zakaj na začetku ne toplota?

Toplota dejansko deluje nasprotno, saj povečuje vnetne procese v hrbtu. Led imejte na koži največ 20 minut, da si koža odpočije. Po 48 urah lahko preklopite na toploto. Poskusite hladiti z ledom kakor hitro je mogoče po začetku poškodbe. Led lahko ublaži vnetje mišic, kit in vezi, če ga uporabljate pravilno.

Kdaj ne smemo uporabiti toplote?

 

Masaža z ledom

masaža z ledomNapolnite jogurtov lonček z vodo in ga postavite v zmrzovalnik za nekaj ur. Lahko si naredite zalogo nekaj lončkov, da bodo na voljo za nekaj terapij dnevno. Prosite svojega bližnjega ali prijatelja, da vam pomaga z ledeno masažo, če ne morete doseči predela, kjer vas muči bolečina.

Potek masaže: krožni gibi 3 do 5 minut na razbolelem področju. Masažo izvedite 3 krat dnevno.

 

Kako ledena masaža deluje proti bolečinam v hrbtu?

  • Led upočasnjuje in zmanjšuje vnetne procese in otekline, ki se pojavijo po poškodbi. Večino vrst bolečin v hrbtu spremlja tudi oblika vnetja. Hlajenje pomaga zmanjšati vnetje in posledično tudi bolečino.

  • Led hromi vneta tkiva (deluje kot lokalni anestetik).

  • Led upočasni živčne impulze v območju vnetja (omili reakcijo bolečina – krč med živci)

  • Led zmanjša poškodbo tkiva.

  • Led povzroči krčenje žil, kar zmanjša cirkulacijo krvi. Ko led odstranimo, poskuša telo nadomestiti izgubljen krvni obtok, zato se izdatno razširijo, kar prinese svež krvni obtok in hranilne snovi nazaj v prizadete mišice, vezi in kite.

Domov > Prva pomoč bolečini v hrbtu > Hlajenje z ledom
 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica