Bolečine v križu

Ste vedeli, da kar tri četrtine ljudi, ki obišče ortopedske ambulante, toži o bolečinah v križu ali o bolečinah v nogi, ki izhajajo iz bolečin iz križa. Ta vrsta bolečin je brez dvoma bolezen moderne dobe. Glavni vzrok tem bolečinam je sprememba v medvretenčni ploščici.

bolečine v hrbtu

Akutna bolečina v križu

Poznate občutek, ko začutite v križu nenadno in močno bolečino? V takih primerih je najboljša rešitev, da se takoj uležete na posteljo. Z ležanjem si lahko naredite največ koristi. Ležanje omogoči mišicam v hrbtu, da se zmehčajo in sprostijo. Zaradi tega se vretenca razmaknejo.

Pomagamo si lahko tudi s toploto in segrevanjam bolečega predela v hrbtu. Temu dodamo še razna sredstva za lajšanje bolečin. Zadostujejo običajne tablete proti bolečinam, v nekaterih primerih pa inekcije. Če ležanje in počitek na pomagata, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Akutni išias in bolečina v križu 

S prej opisanimi metodami približno v 90% primerov dosežemo zadovoljiv rezultat. Če pa so znaki obolenja izraziti in hujši, pa je potreben obisk zdravnika ali urgentne ambulante. Zdravijo lahko z epiduralnimi blokadami oz. z drugimi lokalnimi blokadami.

Če po 3 do 4 tednih taka oblika zdravljenja obolelega križa ne da rezlultatov, je potrebno operativno zdravljenje. Pred tem je potrebno opraviti kontrastne rentgenske preiskave: mielografijo. V kolikor pa se odločimo za zdravljenje s kemičnim raztapljanjem nuklearnega tkiva - nukleolizo, pa napravimo diskografijo.

Ko zdravnik ugotovi, da se je stanje bolnika izboljšalo (bolnik občuti, da so se bolečine zmanjšale), je čas, da začnemo skrbeti za krepitev mišic ob hrbtenici, ki so zaradi bolezni in mirovanja oslabele. Bolnik začne izvajati vaje v vodi in na suhem. Zlasti so v začetku koristne vaje v vodi. Čeprav po ozdravitvi bolnik ne bo čutil nobenih težav, je priporočljivo, da pozneje stalno dela vaje za hrbtne mišice. S tem si močno zmanjšuje možnost, da bi se obolenje ponovilo. 

 

Kronično vnetje križa - degeneracije medvretenčne ploščice

Pretežni del bolnikov, ki se zdravi za bolečinami v križu, imajo opazne reaktivne kostne spremembe kot posledica degeneracije na medvretenčni ploščici. Za te bolnike je primerno le konservativno zdravljenje. Če so bolečine v križu močne in so lahko posledica nenormalne gibljivosti med posameznimi vretenci, je potrebna nošnja steznika do faze, ko bolečina v večji meri izgine. Za tem so potrebne vaje za hrbtne mišice, v začetku izvajamo vaje in fizioterapijo v vodi.

Pri bolnikih s kronično obolelim hrbtom svetujemo ponavljajoče zdravljenje v zavodih za medicinsko rehabilitacijo. Pri ponavljajočih se bolečinah je važno, da prebredemo aktivni čas obolenja, da pride do zatrditve in zmanjšane gibljivosti med sosednjimi vretenci, ko se v degenerirani disk vraste fibrozno tkivo. To je nekaka samoozdravitev, ki jo v živem organizmu pogosto srečujemo. Največje težave pričakujemo med 30. in 50. letom starosti, pozneje je teh težav manj, največkrat pa nastanejo pozneje zaradi osteoporoze in drugih starostnih pojavov.

 

tens terapija

 

 

 

Domov > Bolečine v križu
 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica