Nenadna (akutna) bolečina v hrbtu

akutna bolečina v hrbtuAkutna bolečina v hrbtu je opredeljena kot bolečina v križu, ki traja do 6 tednov. Lahko se pojavi v različnih oblikah kot boleča, pekoča, zbadajoča, ostra ali nejasna bolečina. Intenzivnost bolečine je lahko od blage do hude, prav tako lahko bolečina niha ali se spreminja.

Bolečina se lahko začne po naporni vadbi ali nenadnem gibu. Bolečina se lahko pojavi nenadoma ali se razvije postopoma.Morda ste bili ukrivljeni v napačno smer, ko ste dvigovali nekaj težkega ali pa je govora o resnejšem stanju hrbtenice, kot je npr. artritis.

Natančen vzrok nenadne bolečine v hrbtu
je pogosto težko ugotoviti

V okolici hrbtenice obstaja kar cela vrsta možnih povzročiteljev bolečine, kot so mišice, mehko vezivno tkivo, vezi, sklepne glave in hrustanec in tudi krvne žile.

Ta tkiva so lahko depremirana, napeta, raztegnjena ali izpahnjena. Tudi, če je poškodba enega ali večih naštetih tkiv majhna in se bo hitro obnovila, je lahko bolečina v predelu hrbta precejšnja in včasih tudi neznosna.
 

Že majhna poškodba sproži vnetne procese v hrbtu

Ne glede na to, katero od teh tkiv je v osnovi razdraženo ali poškodovano, ponavadi ta poškodba sproži zaporedje novih dogodkov v okolici hrbta, kar prispeva k bolečini. Številne kemične substance se sproščajo v odgovor in draženje tkiva. Te substance »spodbujajo« in dražijo okoliška, na bolečino občutljiva živčna vlakna, ki povzročijo občutek bolečine.

Nekatere od teh kemikalij sprožijo vnetni proces ali otekanje, ki prav tako prispeva k bolečini. Kemikalije, ki so povezane s tem vnetnim procesom, povrzočijo še več signalov, ki vodijo v otekanje tkiv. Ta cikel ponavljajočih dogodkov lahko vodi v stanje bolečine, ki traja nekaj dni do nekaj tednov.

Mišična napetost (krči) v okoliških tkivih povzroči kot posledico, da se telo »nagiba« v drugo stran, kjer ni bolečine. To povzroči mišično neuravnoteženost.

 

Pomanjkanje krvnega obtoka v prizadetem delu

Poleg tega ponavadi pride do zaviranja ali pomanjkanja običajnega krvnega obtoka v prizadetem območju, zato tudi kisik in hranila niso optimalno dostavljena v prizadeto območje. Povrhu vsega krvni obtok odstranjuje tudi stranske produkte vnetja. Vsi ti procesi so zaradi slabe prekrvavitve oslabljeni, zato je ena najpomembnejših nalog pri bolečinah v hrbtenici izboljšanje prekrvavitve (segrevanje s toploto).
 

Koliko časa bo trajala bolečina v hrbtu?

Kljub temu, da vzrok akutne bolečine v hrbtu ponavadi ni poznan, se ta bolečina zmanjša spontano in sčasoma. Razdražena in vneta tkiva se s časom zacelijo.

50% primerov se skoraj popolnoma ozdravi v obdobju 2 tednov. Žal trajanja in resnosti poškodbe ni mogoče predvideti na začetku.

Vendar pa pri okoli 30% posameznikov, akutna bolečina pomeni žal uvod v ponavljajoče bolečine in razvoj kroničnih bolečin v hrbtu v prihodnosti.

 

Ali je bolečina v hrbtu nevarna?

  • Resnost bolečine v hrbtu je zelo relativna. Simptomi bolečine v križu so običajno mili In prej ali slej izginejo sami od sebe. Celo pretrgan disk ima možnost samoobnove brez operacije.

  • Redko pa je lahko bolečina v križu vzrok resnejših težav v hrbtenici, kot so zlom, infekcija, rak. Te težave so pogostejše pri osebah starejših od 50 let. Za vse težave s hrbtenico, ki trajajo dlje kot 6 tednov, svetujemo obisk specialista.


Akutna bolečina v hrbtu je lahko zelo boleča izkušnja, vendar na srečo pogosto mine dokaj hitro. Obstajajo pa primeri, ko do izboljšanja ne pride. Takrat je potrebna celovita zdravstvena pomoč zdravnika specialista. Z nasveti na tej spletni strani vam želimo ponuditi osnovne napotke, kako boste čim hitreje in pravilno omilili akutne bolečine v hrbtu in omogočili poškodovanim tkivom hitro celjenje.

 

Domov > Akutna bolečina
 
 

 

 

 

 

Hrbtenica, bolečine v križu, išias, lumbago, hrbet, vratna hrbtenica